Intervju med tidligere elev Helge Næstad

Helge er tidligere Jønsberg elev og er fra Elverum. Helge gikk naturbruk og ble agronom. Etterpå gikk han påbygg på Jønsberg vgs for å få fagene han trengte til videre utdanning. Nå studerer han til bachelorgrad i utmarksforvaltning på Høgskolen Innlandet avd Evenstad.

Helge Næstad - Klikk for stort bildeHelge Næstad Silje Bjørgan Torgersen

Hvorfor søkte du på Jønsberg vgs?

- Jeg var på Jønsberg på åpen skole og ville begynne der etterpå, fordi jeg var interessert i natur, friluftsliv og landbruk. Jeg hadde også kjente som snakket godt om skolen, og det økte min interesse ytterligere. Jeg var også på utdanningsmesse i Elverum og fikk informasjon om Jønsberg vgs der. Fikk snakket med lærere og elever som stod på stand.

Hva var fint med å være elev på Jønsberg vgs?

- Jeg likte at elevene var mye ute og at vi hadde mye praktisk arbeid, lærerne kombinerte dette fint med teori. Det ble en fin kombinasjon som gjorde det mer forståelig for elevene. Jeg syntes også det var mange trivelige medelever og jeg følte at alle var der for de samme grunnene. Jeg fikk varige vennskap som har betydd mye for meg.

Hva er det viktigste av kunnskap/ferdigheter du har tatt med deg fra naturbruk inn i utdanning/arbeid/fritid?

- Plantelære og skogbruk for det har jeg brukt for i mine studier på Evenstad. Spesielt faget utmark og kultur er veldig relevant for bachelorgraden i utmarksforvaltning. Andre temaer som utmarksforvaltning, viltforvaltning og kulturminner er også veldig relevante temaer for studiet i faget utmark og kulturlandskap. Praksisen og teorien i skogbruk som elevene får på Jønsberg vgs er også veldig relevant.

Hvor fikk du vite om Jønsberg vgs sine studietilbud?

- Utdanningsmesse, åpen skole og venner.

Hva slags utdanning har du valgt etter du var elev på Jønsberg vgs?

- Først 3 år agronomutdanning på Jønsberg vgs, deretter et år på folkehøyskole i skogn (jakt og fiske), deretter startet jeg påbygg utdanningen på Jønsberg vgs. Jeg trengte dette året på folkehøyskole får å modne og forstå viktigheten av utdanning og gode karakterer for å nå målene mine. Når jeg startet igjen på Jønsberg gikk karakterene i været og jeg trivdes med å jobbe med skolen. Fikk også nye venner. Etter påbygg året startet jeg min utdanning på Evenstad, først med årsstudiet i jakt, fiske og naturveiledning, og deretter bachelor i utmarksforvaltning.

Hva slags yrke har du nå?

- Jeg er fulltidsstudent. Hadde en veldig spennende og relevant jobb som oppsynsmann i Ringsaker allmenning forrige sommer. Dette er en drømmejobb for veldig mange! Skal fortsette i jobben også neste sommer.