Hest

Velger du hest som yrkesfaglig fordypning, får du grunnkompetanse i tradisjonelle landbruksfag med bred kunnskap innenfor hest. Du lærer om bruk og stell av hest som en del av en profesjonell yrkesutøvelse.

Hest er best!

Hestemagi - Klikk for stort bildeHestemagiHar du lyst å lære mer om hestens unike anatomi og fysiologi? Lære forebyggende helsearbeid på hest, om hestens fordøyelsessystem og sykdomslære?

For deg som vil drive med hestesport
Vil du lære om stell og stalldrift, og bli en bedre rytter eller kusk? Ønsker du å videreutvikle deg innenfor din egen konkurransegren innen hestesporten?

For deg som er nybegynner eller vil på tur
Eller har du kanskje aldri ridd før, men alltid hatt lyst? Har du lyst til å kjøre tømmer med hest i skogen, prøve kløv, være med på utferder og oppleve hestenæringen?

For deg som vil oppleve nærhet og glede
Ved å velge hest, vil du oppleve hestens nærvær, kjenne på utfordringen og gleden av å mestre praktiske oppgaver, og kjenne den gode følelsen man får i kroppen ved å stelle og drive med hest.

For deg som søker utfordringer og mestring
Her møter du elever med samme interesse, og du får utfordringer, gleder, mestringsfølelse og ny lærdom. Vi legger vekt på både teoretisk og praktisk læring, og aktivitetene gir et godt innblikk i bredden av hestenæringen.

Du trenger ingen forkunnskaper

Vi legger vekt på både teoretisk og praktisk undervisning, med ulike læringsarenaer og fokus på et godt læringsmiljø. Det kreves ingen forkunnskaper, men du bør være fortrolig med dyr og praktisk anlagt.

Vi begynner Vg1 med grunnleggende kunnskap om hestens adferd, instinkter, stell og håndtering. Her holder det med lysten til å lære mer, og et stort hjerte for våre firbeinte venner. Undervisningen blir tilpasset til elevenes forkunnskaper og erfaringer, gjennom kartlegging, ønsker og behov.

Gjennom skolegangen får du økt innsikt og kunnskap, og større forståelse for at ansvar for dyr innebærer arbeid døgnet rundt. Dyrevelferd og dyrenes naturlige adferd og behov er en viktig del av opplæringen. Aktivitetene vil gi deg et godt innblikk i bredden av hestenæringen.

Ulike aktiviteter kan være:

  • stell
  • håndtering av hest; bakkearbeid, longering og horsemanship
  • dressur og sprang
  • turridning
  • trav
  • kjøring og utferder
  • ulike treningsmetoder
  • utplassering i bedrift

Du kan påvirke innholdet

Fordypningen er delvis elevstyrt, og noe av innholdet forandrer seg fra år til år. Det vil si at du som elev kan komme med innspill til ulike områder eller aktiviteter du ønsker å lære mer om.

Hester i horisonten - Klikk for stort bildeHester i horisonten

Du får studiekompetanse – og kan også bli agronom

Et treårig løp med naturbruk med fordypning i hest, gir deg studiekompetanse. Da tar du naturbruk med fordypning hest de to første årene, og avslutter med påbygg det tredje året her på Jønsberg.

Ønsker du i tillegg å bli agronom? Da kan du ta Vg3 naturbruk og påbygg det fjerde året. Her har du muligheten til et yrkesfagsløp som både gir deg en yrkestittel innen landbruket, og samtidig studiekompetanse som åpner for en rekke muligheter til høyere utdanning.

Det er også mulig å avlegge fagprøve i hestefaget som praksiskandidat, det vil si som «privatist». Da kreves det at du har 5 års (60 måneder) allsidig praksis fra hestefaget.

Du kan bo på internatet

Om du bor langt unna skolen, har Jønsberg videregående skole eget nyoppusset internat hvor du kan bo i hverdagene. Du reiser hjem i helgene. Her får du et moderne rom med gode fasiliteter og alle varierte og sunne måltider du trenger for en uke med god læring og aktivitet.

Les mer om internatet

Velkommen!

Velkommen til et lærerikt år med landbruk og hest på Jønsberg videregående skole! Vi gleder oss til å bli kjent med deg, og vise deg hestesportens unike muligheter for læring og utvikling. Vi vil gjøre vårt beste for å gi deg et godt erfaringsgrunnlag for videre utdanning og livsmestring.

Sprangridning - Klikk for stort bildeSprangridning

Trav - Klikk for stort bildeTrav

Ri med håndhest - Klikk for stort bildeRi med håndhest

Bakkearbeid - Klikk for stort bildeBakkearbeid

Se de andre fordypningene

Gå til siden om naturbruk

Valg av YFF

Til toppen